Bezglutenowe muffinki z białej fasoli. BLW.

„Gdybyś mi nie powiedziała, że to z fasoli to nie domyśliłbym się”. Tak podsumował te muffiny tata Kalinki. Są słodkie, lekko kokosowe, miękkie, delikatne i bezglutenowe. A do tego robi się je w kilka minut. Rach, ciach i gotowe. 

Bezglutenowe muffinki z białej fasoli
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1 puszka białej fasoli
  2. 2 jajka
  3. 3 łyżki gęstego jogurtu (u mnie serek Bieluch)
  4. 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  5. 30 g mąki kokosowej
  6. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejloński)
Sposób przygotowania
  1. Fasolę z puszki wsypuję na sitko, odcedzam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą.
  2. Czystą fasolę umieszczam w misce. Wbijam jajka, wlewam olej, dodaję jogurt oraz dosypuję proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko dokładnie blenduję na gładki mus.
  3. Dosypuję mąkę kokosową i mieszam całość. Odstawiam na kilka minut, aby ciasto zgęstniało - mąka kokosowa absorbuje dużo płynów. Jeżeli ciasto zrobiło się zbyt suche można dać 2-3 łyżki wody lub mleka.
  4. Przekładam ciasto do foremek - ja używam silikonowych, więc nie wymagają one papilotek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę ok 20-25 minut w opcji góra–dół bez termoobiegu.
Uwagi
  1. Z podanych ilości upiekłam 6 babeczek.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/


Koniecznie przeczytaj: