Bezglutenowe gofry ryżowo-gryczane

Gofrownica to mój najlepszy zakup wśród sprzętów kuchennych od wielu lat. Niejednokrotnie ratowała mnie w sytuacji braku pomysłu i czasu na kolację. Sprawdza się też, gdy lodówka świeci pustkami, a coś zjeść jednak trzeba. Gofry to także świetny sposób na podanie wartościowych rodzajów zbóż. Zamiast mąki pszennej korzystam z mąki gryczanej, ryżowej i kukurydzianej. Jako dodatki stosuję także mąkę amarantusową i kokosową. W zależności od potrzeb gofry serwuję na słodko z owocami i twarożkiem lub wytrawnie z hummusem i pastą z awokado. Stanowią one także świetny dodatek do zup i sałatek. 

Korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5

Bezglutenowe gofry ryżowo-gryczane
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 100 ml mąki ryżowej
  2. 200 ml mąki gryczanej
  3. 50 ml maki ziemniaczanej
  4. 50 ml mąki amarantusowej
  5. 100 ml kefiru
  6. 50 ml oleju (dowolny, może być kokosowy)
  7. 1 jajko
  8. 300 ml wody
Sposób przygotowania
  1. Do miski wysypuję wszystkie rodzaje mąki. Dolewam kefir, olej i wodę. Wbijam jajko. Mieszam wszystkie składniki (najlepiej mikserem) do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Gofrownicę smaruję odrobiną oleju, a następnie nagrzewanie przez kilka minut.
  3. Wylewam ciasto na gorące płytki i smażę gofry przez 3-4 minuty lub do momentu aż przestaną parować. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju i mocy gofrownicy.
  4. Podaję twarożkiem z mango i suszonymi owocami.
Uwagi
  1. Z podanych składników powstanie ok 6 gofrów. Jeżeli potrzebujesz większej ilości to zwiększ liczbę składników proporcjonalnie.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
bezglutenowe gofry ryzowo gryczane

bezglutenowe gofry ryzowo gryczane

bezglutenowe gofry ryzowo gryczane



Koniecznie przeczytaj:

  • Kamila

    U mnie również dezal okazał się trafionym zakupem, bo gofry można robić w tak wielu różnych wersjach, że chyba nigdy się nie znudzą. Ostatnio podałam gościom, którzy nie jedzą glutenu gofry z tego przepisu i bardzo im smakowało. W kawiarni czy budce nie ma możliwości zamówienia wersji bezglutenowej, a przynajmniej ja o takim miejscu nie słyszałam, więc posiadanie własnego sprzętu bardzo ułatwia sprawę.

    • Oj tak, gofry można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Próbowałam już ziemniaczanych, z porem i paprykowych.

  • Hmmm… trudno powiedzieć. Powodów mogło być kilka, np. zbyt słaba moc gofrownicy i tym samym zbyt niska temperatura. Na pewno mąka kukurydziana jest dosyć ciężka. Nie przypuszczałam, że gofry mogą wyjść zakalcowate. A jaką masz gofrownicę?