Bezglutenowe gofry z cukinii. Najlepsze. BLW.

Gofry cukiniowe to chyba jeden z naszych ulubionych. Robię je minimum raz w tygodniu. Kalinka chętnie je zjada, a ja ma odhaczony posiłek z warzywami. Świetnie smakują na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Czasami smaruję je dżemem owocowym, innym razem serkiem ricotta, a bywa i tak, że zjadamy je z awokado. Cukinia jest tutaj praktycznie niewyczuwalna, a mąka kokosowa świetnie komponuje się z gryczaną. 

Aby gofry były dopieczone i nie wyszły gumowate niezbędna jest dobrej jakości gofrownica o dużej mocy. 1000 W to minimum. Ja korzystam z  gofrownicy Dezal model 301.5 o mocy 1300 W. 

bezglutenowe gofry z cukinii

Bezglutenowe gofry z cukinii
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 1 cukinia
  2. 1 jajko
  3. 3/4 szklanki mąki gryczanej
  4. 1/4 szklanki mąki kokosowej
  5. 1 szklanka mleka (u mnie krowie, nieodtłuszczone)
  6. 50 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  7. olej do posmarowania gofrownicy (u mnie kokosowy)
Sposób przygotowania
  1. Cukinię ścieranie na tarce o grubych oczkach. Nie odciskam soku z cukinii.
  2. Do miski z cukinią dosypuję mąkę gryczaną i kokosową. Wbijam jajko oraz dolewam mleko i olej.
  3. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam ciasto na kilka minut. Mąka kokosowa powinna wchłonąć ewentualny nadmiar płynów. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dolej nieco mleka, a gdyby okazało się zbyt wodniste to dodaj odrobinę mąki gryczanej.
  4. Gofrownicę nagrzewam. Płytki smaruję niewielką ilością oleju kokosowego. Gdy jest już gorąca łyżką wykładam ciasto. Smażę gofry do momentu aż z gofrownicy przestanie unosić się para.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowuję ok 10 gofrów.
  2. Aby gofry dobrze się upiekły niezbędna jest gofrownica o dużej mocy. 1000 W to minimum. Ja mam 1300 W.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
bezglutenowe gofry z cukinii

bezglutenowe gofry z cukinii

bezglutenowe gofry z cukinii

 

bezglutenowe gofry z cukinii