Bezglutenowe ciasteczka jaglane. BLW.

Ile razy zdarza Ci się przygotować kaszę na śniadanie, a dziecko ledwo ją ruszy? Mi często. Młoda zje owoce, płatki migdałów i pestki słonecznika, a kasza zostaje. Co zrobić z pełną miską jaglanki (może też być gryczana, orkiszowa lub płatki owsiane)? Proste, przerobić na ciasteczka jaglane i podać na drugie śniadanie lub zabrać jako przekąskę na spacer. Są smaczne, sycące i przede wszystkim zdrowe. Uwielbiam je podjadać, gdy dziecko śpi, a ja mam chwilę dla siebie. 

Bezglutenowe ciasteczka jaglane
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  2. 1 jajko
  3. 1 łyżka lnu mielonego
  4. 1 łyżka mąki (wykorzystałam kukurydzianą)
  5. 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  6. 1 łyżka oleju (można dodać kokosowy)
  7. 1 łyżka pestek dyni
  8. garść suszonych owoców (u mnie śliwki, rodzynki, morele i figi)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu. Czasami robię więcej na śniadanie i wykorzystuję to czego nie zjemy.
  2. Ugotowaną kaszę miksuję. Do powstałej masy wbijam jajko oraz dosypuję mąkę, len i amarantus. Dolewam olej (kokosowy należy wcześniej rozpuścić).
  3. Suszone owoce drobno siekam, a pestki rozdrabniam w moździerzu (można zostawić w całości dla starszych dzieci). Dodaję owoce do pozostałych składników.
  4. Mieszam ciasto aż wszystkie składniki połączą się. Z powstałej masy formuję ciasteczka i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez 20 minut.
Uwagi
  1. Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy do czasu przygotowania musisz doliczyć czas potrzebny na jej ugotowanie. W opcji dla leniwych polecam wykorzystać płatki owsiane, które wystarczy zalać wodą i zostawić na kilka minut do namoczenia.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/



Koniecznie przeczytaj: