Batony energetyczne dla dzieci. BLW.

Przygotowując przekąski dla Kalinki wiem, że dziecko nigdy nie zje całej porcji. Dlatego zwykle szukam przepisów, które nadają się także dla dorosłych. Batony energetyczne świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie oraz jedzonko na spacer. Są sycące, pożywne i niesamowicie zdrowe. Wersja, którą zrobiłam raczej przeznaczona jest dla nieco starszych dzieci. Kalinka dosyć długo oprawiała jeden batonik. Niemniej patrząc po minie i zaangażowaniu z jakim próbowała żuć wiedziałam, że jej smakowało. Maluszki na początku swojej drogi BLW mogą mieć problemy ze zjedzeniem takiego batonika. Robiąc wersje dla nich należałoby dokładnie wszystko zmiksować oraz pominąć alergeny typu orzechy i miód. 

Batony energetyczne dla dzieci
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
17 min
Łączny czas
27 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
17 min
Łączny czas
27 min
Lista składników
  1. 2/3 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)
  2. 3 suszone morele
  3. 1 suszona figa
  4. 1 łyżka mielonego lnu
  5. 2 łyżki sezamu
  6. 1 łyżka nasion słonecznika
  7. 1 łyżka pestek dyni
  8. 1 łyżka nasion goji
  9. garść orzechów (u mnie ok 10 szt. nerkowców)
  10. 2 łyżki miodu
  11. 1 łyżka oleju kokosowego (przed roztopieniem)
  12. sok z 1/2 pomarańczy
  13. sok z 1/4 cytryny
Sposób przygotowania
  1. W misce umieszczam płatki owsiane, 1 łyżkę sezamu, morele, figę, miód, olej kokosowy, sok z pomarańczy, sok z cytryny. Blenduję składniki pozostawiając niewielkie kawałki. Masa będzie dosyć gęsta.
  2. W moździerzu rozdrabnianiam orzechy, pestki dyni, słonecznik. Pozostawiam wyczuwalne kawałki i dodaję je do masy owsianej. Dosypuję jagody goji i drugą łyżkę sezamu. Łączę wszystkie składniki.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto i mocno je dociskam. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei do rąk można na kilka minut wstawić je do lodówki, aby zrobiło się twardsze.
  4. Piekę 17 minut w temperaturze 170 stopni. Batoniki można pokroić po ostygnięciu. Będą one na tyle miękkie, aby bezzębne dziecko mogło je pogryźć. Piekąc dłużej batoniki zrobią się twardsze.
Uwagi
  1. Jeżeli chcesz ułatwić dziecku zjedzenie batonika to dokładnie zmiksuj płatki owsiane. W mojej wersji miały one wyczuwalną fakturę, więc dziecko musiało włożyć nieco wysyłki w jedzenie.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
batony energetyczne dla dzieci

batony energetyczne dla dzieci



Koniecznie przeczytaj: