Babka cytrynowa bez glutenu i cukru. BLW.

Długo zbierałam się do upieczenia babki. Zależało mi na tym, aby nie miała za dużo jajek (w wielu przepisach jest aż 5 sztuk!), nie miała cukru i innych słodkich zamienników oraz aby była bezglutenowa. Jako, że nie znalazłam przepisu idealnego postanowiłam stworzyć własny. Z pieczeniem u mnie bywa różnie, a najlepiej wychodzą mi muffinki, dlatego bardzo bałam się zakalca. Na szczęście moje obawy były niepotrzebne, ponieważ babka wyszła wyśmienita. Strukturą ciasto przypomina klasyczną babkę piaskową z mąki pszennej. Jest miękkie, delikatne i lekko wilgotne. Mąka kokosowa i rodzynki świetnie sprawdzają się w roli słodziwa, natomiast mąka kukurydziana daje piękny żółty kolor. 

Babka cytrynowa bez glutenu i cukru
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Lista składników
  1. 130 g mąki kukurydzianej
  2. 80 g mąki ziemniaczanej
  3. 80 g mąki ryżowej
  4. 50 g mąki kokosowej
  5. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  6. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  7. 2 jajka
  8. 1 cytryna (sok + skórka)
  9. 150 ml mleka (u mnie krowie, pełne)
  10. 100 ml oleju + do posmarowania formy
  11. 150 ml gorącej wody
  12. garść rodzynek
Sposób przygotowania
  1. Wodę zagotowuję i wlewam do wysokiego naczynia. Dosypuję rodzynki i pozostawiam do ostygnięcia na kilka minut. Następnie blenduję aż rodzynki całkiem się rozpadną.
  2. Cytrynę dokładnie szoruję, a następnie przelewam wrzącą wodą z czajnika (inną niż na rodzynki). Skórkę z cytryny ścieram na tarce, a sok wyciskam do kubka.
  3. Do miski wsypuję mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, ryżową i kokosową. Dodaję proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszam suche składniki
  4. Wbijam jajka dodaję skórkę z cytryny. Dolewam mleko, olej i wodę z rodzynkami. Mieszam wszystkie składniki łyżką. Dolewam sok z cytryny i ponownie mieszam.Ciasta nie należy miksować ani zbyt długo mieszać. Wystarczy, że składniki połączą się.
  5. Ciasto odstawiam na chwilę i smaruję blaszkę olejem (silikonowej nie trzeba smarować). Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
  6. Jeżeli ciasto zbyt mocno zgęstniało można dolać odrobinę wody i ponownie wymieszać (mąka kokosowa ma tendencję do dużej absorpcji płynu). Przekładam ciasto do formy i umieszczam w piekarniku. Piekę 30 minut z termoobiegiem. Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy jest dobrze upieczone (patyczek powinien być suchy, jeżeli nie to piec kolejne 5 minut i ponownie sprawdzić).
  7. Wyciągam z piekarnik i zostawiam na kilka minut. Gdy blaszka przestygnie wyjmuję babkę i studzę ją na kratce.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Babka cytrynowa bez glutenu i cukru

Babka cytrynowa bez glutenu i cukru

Babka cytrynowa bez glutenu i cukru



Spodobał Ci się ten wpis? Polub go i udostępnij innym.