Amarantuski dyniowe z masłem orzechowym. BLW.

Nasze ulubione ciasta w nowej jesiennej odsłonie z dodatniem musu z pieczonej dyni. Amarantuski idealnie nadają się dla niemowlaka. To przekąska gęsta odżywczo i bogata w żelazo. W towarzystwie świeżych owoców idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie. 

amaranty ski dyniowe z masłem orzechowym blw

Lista składników:

  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (dokładna ilość zależy od tego jak „mokre” są pozostałe składniki)
  • 1 jajko
  • 1 mały i dojrzały banan 
  • 2 czubate łyżki musu z pieczonej dyni (użyłam dyni piżmowej)
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Do miski wbijam jajko, wkładam banana, mus dyniowy i masło orzechowe. Całość dokładnie blenduję. 
  • Do mokrych składników wsypuję amarantus i mieszam dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt luźna (zależy to od wielkości jajka, banan i rodzaju dyni) to dosypuję kilka łyżek więcej. 
  • Wykładam blaszkę papierem do pieczenia i formuję na niej ciasteczka. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 12 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).

Uwagi:

  • Mus dyniowy to upieczona i zblendowana dynia. Dynię kroję na kawałki i piekę do miękkości. Przechowuję w lodówce do 4 dni lub zamrażam do późniejszego wykorzystania. 
  • Z podanych ilości przygotowałam 9 ciastek. 
  • Ciasta przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość nawet na następny dzień. 
amaranty ski dyniowe z masłem orzechowym blw
amaranty ski dyniowe z masłem orzechowym blw